När man lånar pengar så förbrukar man pengar som man egentligen inte har. Att låna kan på så sätt vara väldigt risktagande, men samtidigt väldigt nödvändigt för i vissa fall.

Det finns många olika typer av lån, bland annat:

  • Blancolån (kort lån): Lån utan säkerhet. Här finns det ingenting som långivaren kan ta ifall låntagaren inte kan betala tillbaka, ingen säkerhet alltså. Detta brukar ofta innebära att det är hög ränta på dessa lån, då långivaren tar en stor risk.
  • Snabblån (kort lån): Snabba lån är lån där du får pengarna snabbt. Du behöver bara skicka ett sms och sen har du pengarna. Ofta är det låga belopp på lånet, men däremot brukar räntorna vara väldigt höga vilket gör att det kommer kosta dig mycket att betala tillbaka lånet sen. Dessa lån brukar även ha en kort avbetalningstid, dvs att du måste betala tillbaka lånet snabbt. Det enda som skulle kunna hindra dig från att få låna pengar är att du haft problem med exakt denna långivare.
  • Bolån(långt lån): När du tar ett bolån så blir huset din säkerhet. Skulle det bli så att du inte kan betala tillbaka lånet kommer banken ta huset i ersättning istället. Med bolån kan du bara låna som max 85% av det belopp som bostaden kostar, det innebär att du kommer måsta betala resterande 15% kontant i en så kallad kontantinsats. 

På dessa lån är ränta ofta rätt låga, men de kräver att du har ett fast jobb eller fast inkomst. Det finns även andra krav som kan göra det lite svårare att få låna dessa lån än snabblån.

 

 

Olika lån har olika hög ränta. Rent generellt har till exempel snabblånen väldigt hög ränta. SMS-lånen kan ha en ränta på 600%. Ränta är alltså den summa pengar som du betalar till banken utöver den summa du lånat. Det är den “gentjänst” du gör för att få låna. När du lånar pengar bör du därför ha koll på den effektiva räntan så att du inte blir lurad på mycket pengar. Oftast tar banken också ut något föremål som säkerhet för att du lovar att betala tillbaka lånet. Detta kan t.ex vara ett hus eller liknande. De långivare som inte tar ut någon säkerhet brukar oftast ha hög ränta istället.

 

 

Om du inte kan betala tillbaka lånet:

  1. Påminnelse. Först får du en påminnelse från företaget som du är skyldig som påminner dig att du är skyldig dem pengar.
  2. Inkasso. Efter första påminnelsen hamnar du hos ett inkassoföretag. Det här är en till typ av påminnelse som dock kostar mer pengar. Inksassoföretagen kan dock inte kräva att du betalar tillbaka skulden.
  3. Kronofogden. Därefter skickas din räkning till kronofogden och nu börjar det bli riktigt allvarligt. Till skillnad från inkassoföretagen kan kronofogden tvinga, eller kräva dig att betala tillbaka skulden.
  4. Betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning hänger kvar i 3 år och innebär helt enkelt att du varit i tid med att betala din räkning. Att få en betalningsanmärkning kan leda till att du får det svårare att få ta nya lån, köpa eller hyra bostad, få vissa jobb och även få köpa vissa abonnemang. Detta skulle alltså göra vardagen lite svårare. Undvik därför att inte betala räkningen i tid! Om lånet ändå inte betalas kan en utmätning ske, vilket innebär att kronofogden kan ta saker ifrån huset för att betala av delar av din skuld.

 

Varje nytt steg om du inte betalar dina räkningar kostar pengar, vilket leder till att skulden blir större och större. Det gör att skulden blir ännu svårare att betala av, så försök få bort skulden så snabbt som möjligt!

 

Behöver du hjälp kan du vända dig till kommunen, kronofogden eller möjligtvist den du är skyldig pengar!

Källor: